Vi kan mærkelige ting

24. november 2022

”Jeg er blevet så magelig og gammel, at jeg hellere vil køre nogle maskiner. Men det er fedt, at vi kan alle de mærkelige ting.”

René Løvenhorst kommer fra en håndværkerfamilie og vidste fra en ung alder, at han ville være håndværker, så da Curt Andersen i Fårevejle sagde ja til at tage ham i murerlære, sprang han til. Siden da har han lavet mange forskellige ting, men er altid vendt tilbage til sit fag.

Godkendt af dronningen
”Da jeg var udlært, skulle jeg ind at være soldat. Her blev jeg befalingsmand og har sådan set været leder lige siden. Lige da jeg kom hjem havde jeg et par år, hvor jeg var med til at lave Storebæltsbroen bl.a., jeg har lavet rigtig meget beton.”

Efter nogle år som selvstændig i Højby blev René Løvenhorst formand først hos Skanska og sidenhen hos Jorton A/S. I en kort overgang gik han endda i pæne skjorter, men det kunne den selvproklamerede Byggemand Bob ikke affinde sig med. Så da Brdr. Pedersen bød sig til, sagde René Løvenhorst ja tak og fik en helt særlig opgave.

”Jeg var med til at lave Vordingborg Borgcenter, der ligger nede i jorden. Der kom dronningen forbi og godkendte det, det var så fint,” griner René Løvenhorst, som ikke kunne slippe tanken om at have sit eget. Derfor ejer han i dag Holmegaard & Bertelsen sammen med to andre og nyder at lave specielle mureropgaver.

Jeg ved, hvad mine folk kan
René Løvenhorst læner sig i dag op ad sine dygtige ansatte og nyder at kunne sige ja til opgaver, som andre ikke kan løse.

”Cirka to dage efter jeg havde overtaget firmaet sidste år, fik vi en forespørgsel på en opgave med markesten og kampesten der skulle sættes på en sokkel. De kunne ikke få andre til at gøre det. Der er jeg nok lidt atypisk, for jeg elsker de opgaver, hvor vi faktisk ikke helt ved, hvordan pokker vi løser dem,” fortæller René og fortsætter: ”Vi har lige lavet en rund sokkel til et stjernekort ude på Brorfelde Observatoriet, også sat op i kampesten, for nu kan vi det.”

Holmegaard & Bertelsen er et velkendt firma i branchen og kendt for at kunne løse mange traditionsbundne opgaver.

”Vi er også forhandlere af jurakalk. Folkene blander selv den mørtel, der skal bruges. Der kommer jeg jo fuldkommen til kort i forhold til mine ansatte, der ved de meget mere, end jeg gør. Så der er ingen grund til at jeg ved det, men jeg lærer da stille og roligt, for jeg er jo nødt til at snakke med engang imellem. Så der er også en læring for mig i de gamle metoder, specielt med jurakalk og de metoder, der hører til det.”

Jeg ved alt er i orden

”Der er måske ikke meget prestige i det vi laver, og mange griner og siger, at vi bare nusser rundt. Det er også rigtigt, vi går stille og roligt med det. Men det der er rart med de folk, jeg har her er, at når de kommer hjem og siger, vi er færdige, så behøver jeg ikke køre ud at kigge om de har ryddet op og faktisk er færdige. De ER færdige. Det er lavet korrekt og jeg ved, det er i orden. Hvis de har lavet det på en anden måde, end jeg har forklaret dem, jamen så er det fordi, det er en bedre måde at gøre det på. Det skal de have ros for alle sammen.”

Kunderne har samme oplevelse og ved præcis, hvad de får hos Holmegaard & Bertelsen. Derfor har René Løvenhorst og hans medejere da heller ikke planer om at skifte firmanavnet ud. For når Nationalmuseet, arkitekter, boligforeningerne og museerne ringer, er det fordi de ved, hvad de får.

”Det er en ting, der er lidt specielt ved vores firma. Både kunder og rådgivere – det er lidt ligegyldigt, hvem vi samarbejder med – synes vi er rare at samarbejde med. For det er nogle flinke, rare og saglige folk de har med at gøre.”

Kalk, kolort og marksten

En ting er René Løvenhorst helt sikker på, nemlig at firmaet allerede lever op til tidens krav om at være bæredygtige.

”Vi bruger helst ikke cement. Vi bruger jurakalk, som også er brændt, men de produkter vi helst bruger er bæredygtige produkter, så der er vi lidt foran. Det kan vel ikke blive meget mere bæredygtigt, når vi bruger marksten og kolort, så er vi vel så langt, som vi kan komme”, siger René og griner.

Der er da nogle opgaver, som René Løvenhorst aldrig havde tænkt, han skulle løse.

”Sidste år måtte jeg ud at hente kolort, det har jeg alligevel ikke prøvet før. Det skal vi igen, når vi skal op på Holbæk Museum at pudse nogle vægge, det må da også være bæredygtigt.”

Kloakmester med hang til det mærkelige

René Løvenhorst er også kloakmester og foretrækker i dag faktisk selv de opgaver frem for murerarbejdet. Heldigvis har han dygtige folk til at håndtere de traditionsbundne opgaver og oplære en ny generation af dygtige murersvende. 

”Vi kan lave alverdens mærkelige løsninger i beton og des lige. Vi har lige været i Roskilde at sætte en støttemur op i granitsten. Så snart vi kører op ad sådan en vej og laver det, så kommer der altid nogle og lige skal høre, om vi også kan løse det for dem. Jeg plejer at sige, at vi har to spor i firmaet; alt hvad der er specielt og så kloakmesterdelen.”

Det betyder meget for René Løvenhorst at være med til at bevare kvaliteten i de traditionelle håndværksmetoder, selv om han godt ved, at den viden kommer på bekostning af noget andet. 

”Vi er på udkig efter en ny lærling, når først vi er kommet os over den anden,” griner René og fortsætter: ”Nu har jeg jo ansat ham, vi lige har udlært, men jeg prikker da til ham og siger, at han skal afprøve noget andet. Så han ikke ender med at hænge fast. Det er begrænset hvor mange mursten, vi murer. Det lider mine lærlinge måske lidt under, for de har travlt til svendeprøven med at få muret, og de har ikke hurtigheden. Man lærer det kun ved at gøre det. Ligesom man kun lærer at løse specialopgaver ved at turde sige ja til det mærkelige.”
René Løvenhorst kommer fra en håndværkerfamilie og vidste fra en ung alder, at han ville være håndværker, så da Curt Andersen i Fårevejle sagde ja til at tage ham i murerlære, sprang han til. Siden da har han lavet mange forskellige ting, men er altid vendt tilbage til sit fag.

Godkendt af dronningen
”Da jeg var udlært, skulle jeg ind at være soldat. Her blev jeg befalingsmand og har sådan set været leder lige siden. Lige da jeg kom hjem havde jeg et par år, hvor jeg var med til at lave Storebæltsbroen bl.a., jeg har lavet rigtig meget beton.”

Efter nogle år som selvstændig i Højby blev René Løvenhorst formand først hos Skanska og sidenhen hos Jorton A/S. I en kort overgang gik han endda i pæne skjorter, men det kunne den selvproklamerede Byggemand Bob ikke affinde sig med. Så da Brdr. Pedersen bød sig til, sagde René Løvenhorst ja tak og fik en helt særlig opgave.

”Jeg var med til at lave Vordingborg Borgcenter, der ligger nede i jorden. Der kom dronningen forbi og godkendte det, det var så fint,” griner René Løvenhorst, som ikke kunne slippe tanken om at have sit eget. Derfor ejer han i dag Holmegaard & Bertelsen sammen med to andre og nyder at lave specielle mureropgaver.

Jeg ved, hvad mine folk kan
René Løvenhorst læner sig i dag op ad sine dygtige ansatte og nyder at kunne sige ja til opgaver, som andre ikke kan løse.

”Cirka to dage efter jeg havde overtaget firmaet sidste år, fik vi en forespørgsel på en opgave med markesten og kampesten der skulle sættes på en sokkel. De kunne ikke få andre til at gøre det. Der er jeg nok lidt atypisk, for jeg elsker de opgaver, hvor vi faktisk ikke helt ved, hvordan pokker vi løser dem,” fortæller René og fortsætter: ”Vi har lige lavet en rund sokkel til et stjernekort ude på Brorfelde Observatoriet, også sat op i kampesten, for nu kan vi det.”

Holmegaard & Bertelsen er et velkendt firma i branchen og kendt for at kunne løse mange traditionsbundne opgaver.

”Vi er også forhandlere af jurakalk. Folkene blander selv den mørtel, der skal bruges. Der kommer jeg jo fuldkommen til kort i forhold til mine ansatte, der ved de meget mere, end jeg gør. Så der er ingen grund til at jeg ved det, men jeg lærer da stille og roligt, for jeg er jo nødt til at snakke med engang imellem. Så der er også en læring for mig i de gamle metoder, specielt med jurakalk og de metoder, der hører til det.”

Jeg ved alt er i orden

”Der er måske ikke meget prestige i det vi laver, og mange griner og siger, at vi bare nusser rundt. Det er også rigtigt, vi går stille og roligt med det. Men det der er rart med de folk, jeg har her er, at når de kommer hjem og siger, vi er færdige, så behøver jeg ikke køre ud at kigge om de har ryddet op og faktisk er færdige. De ER færdige. Det er lavet korrekt og jeg ved, det er i orden. Hvis de har lavet det på en anden måde, end jeg har forklaret dem, jamen så er det fordi, det er en bedre måde at gøre det på. Det skal de have ros for alle sammen.”

Kunderne har samme oplevelse og ved præcis, hvad de får hos Holmegaard & Bertelsen. Derfor har René Løvenhorst og hans medejere da heller ikke planer om at skifte firmanavnet ud. For når Nationalmuseet, arkitekter, boligforeningerne og museerne ringer, er det fordi de ved, hvad de får.

”Det er en ting, der er lidt specielt ved vores firma. Både kunder og rådgivere – det er lidt ligegyldigt, hvem vi samarbejder med – synes vi er rare at samarbejde med. For det er nogle flinke, rare og saglige folk de har med at gøre.”

Kalk, kolort og marksten

En ting er René Løvenhorst helt sikker på, nemlig at firmaet allerede lever op til tidens krav om at være bæredygtige.

”Vi bruger helst ikke cement. Vi bruger jurakalk, som også er brændt, men de produkter vi helst bruger er bæredygtige produkter, så der er vi lidt foran. Det kan vel ikke blive meget mere bæredygtigt, når vi bruger marksten og kolort, så er vi vel så langt, som vi kan komme”, siger René og griner.

Der er da nogle opgaver, som René Løvenhorst aldrig havde tænkt, han skulle løse.

”Sidste år måtte jeg ud at hente kolort, det har jeg alligevel ikke prøvet før. Det skal vi igen, når vi skal op på Holbæk Museum at pudse nogle vægge, det må da også være bæredygtigt.”

Kloakmester med hang til det mærkelige

René Løvenhorst er også kloakmester og foretrækker i dag faktisk selv de opgaver frem for murerarbejdet. Heldigvis har han dygtige folk til at håndtere de traditionsbundne opgaver og oplære en ny generation af dygtige murersvende. 

”Vi kan lave alverdens mærkelige løsninger i beton og des lige. Vi har lige været i Roskilde at sætte en støttemur op i granitsten. Så snart vi kører op ad sådan en vej og laver det, så kommer der altid nogle og lige skal høre, om vi også kan løse det for dem. Jeg plejer at sige, at vi har to spor i firmaet; alt hvad der er specielt og så kloakmesterdelen.”

Det betyder meget for René Løvenhorst at være med til at bevare kvaliteten i de traditionelle håndværksmetoder, selv om han godt ved, at den viden kommer på bekostning af noget andet. 

”Vi er på udkig efter en ny lærling, når først vi er kommet os over den anden,” griner René og fortsætter: ”Nu har jeg jo ansat ham, vi lige har udlært, men jeg prikker da til ham og siger, at han skal afprøve noget andet. Så han ikke ender med at hænge fast. Det er begrænset hvor mange mursten, vi murer. Det lider mine lærlinge måske lidt under, for de har travlt til svendeprøven med at få muret, og de har ikke hurtigheden. Man lærer det kun ved at gøre det. Ligesom man kun lærer at løse specialopgaver ved at turde sige ja til det mærkelige.”

Udgivet af

Byghåndværk ApS

Byghåndværk – Dit netværk for bygningskultur, klimavenlige materialer og de traditionsbundne håndværk I Byghåndværk ønsker vi at bidrage til at udvikle virksomhederne og forretningsområdet for bygningskultur, traditionsbundne håndværk og klimavenlige materialer til restaurering og nybyggeri. Det gør vi ved at stimulere rekrutteringen og kompetenceudviklingen indenfor området, og ved at fortælle de gode historier, hvor din virksomhed har været med til at gøre en positiv forskel.


Gennem tværfagligt samarbejde bidrager Byghåndværk til et kvalitetsløft, bedre ressourceudnyttelse og en bedre forretningsmæssig drift hos netværkets virksomheder.


Med et abonnement på Byghåndværk får du praktiske redskaber og lettere adgang til opgaver, samarbejdspartnere, materialer, netværk og serviceydelser.


Vi tænker langsigtet og ønsker at skabe merværdi for andre end os selv. Frem for alt vil vi medvirke til at øge interessen for at restaurere, forbedre og nybygge med udgangspunkt i traditionsbundne værdier.
Jeg vil gerne ha’ nyheder!

Om byghåndværk

Byghåndværk er dit professionelle netværk for bygningskultur og traditionsbundet håndværk.

Tak til Berntsenfonden og Boligfonden Kuben for økonomisk støtte.

Kontakt

Copyright © byghaandvaerk.dk 2021

Byghåndværk logo

Tilmeld dig nu