Når vi i dagligdagen farer gennem byen på vej til og fra arbejde, er det let at overse de kulturelle, historiske og arkitektoniske værdier, som etageejendomme bidrager med.
Det er særligt bygninger fra perioden 1870 til 1920, der burde fange vores opmærksomhed i meget højere grad, end de gør. Hos Aaberg Arkitekter arbejder ejer Jens Aaberg med byggesager i etageejendomme på Østerbro, Nørrebro, i Valby og indre København.
”Vi får vores opgaver via referencer og kontakter, der spreder sig fra projekt til projekt. Og vi forsøger altid at skubbe løsningerne i den rigtige retning,” siger Jens Aaberg.
”Vi har et særligt fokus på at respektere de tanker, som arkitekten, bygmesteren og de udførende gjorde sig, da bygningen blev opført. Derfor kigger vi altid på de originale materialer og de smukke håndværksmæssige løsninger, som naturligvis skal bevares. Jeg oplever nærmest aldrig, at en bestyrelse erklærer sig uenig i mine anbefalinger.”
“Det handler i bund og grund om at vælge det vigtigste. At prioritere de kulturbærende ting, og så forsøge at overbevise bygherren, f.eks. en mindre boligforening, om, at vi for enhver pris skal bevare facadedekorationen, fordi den er noget helt særligt,” forklarer Jens Aaberg og fortsætter: ”Man må gerne skubbe lidt til ejerkredsen, så de får øje på og begynder at sætte mere pris på de værdier, som ejendommen rent faktisk besidder.”
Jens Aaberg er stærk fortaler for, at man ser på hele kulturmiljøer, når man skal udpege bevaringsinteresserne. Det nytter ikke at bevare et nok så bevaringsværdigt hovedhus, hvis man samtidig forsømmer eller nedriver alt det omgivende, sidebygninger, park, med mere.
Efter 23 års ansættelser på forskellige tegnestuer i bl.a. Berlin, hvor branchen arbejder ambitiøst og systematisk med bygningsrestaurering, etablerede Jens Aaberg i 2015 sin egen tegnestue.
Jens Aaberg er medlem af bestyrelsen i By og Land Danmark – Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, hvor han bl.a. er en del af Frednings- og bevaringsudvalget. Han var blandt de første til at bakke op om Byghåndværk – længe før stiftelsen.
Endnu en ildsjæl har krydset vores vej