”For mig er det fedeste ved mit arbejde at være ude på byggepladsen og snakke med arkitekter og håndværkere. Hvis de har forslag til andre måder at gøre det på, nørder og eksperimenterer vi sammen for at finde nye muligheder.”
Ifølge Rasmus virker kalkmørtel og har altid gjort det. Det er vigtigt at bevare rødderne, men samtidig turde udvikle og tilpasse løbende, så det er et håndværk, der bliver bevaret og brugt i fremtidige byggeprojekter. Kalk er en videnskab med mange forskellige metoder – afhængigt af, hvilke byggerier det skal bruges til. Der er hele tiden noget at undersøge, understreger Rasmus.
”Det håndværk vi havde tilbage i tiden, skal vi tilbage til. Håndværkere skal have lov til at være håndværkere og Have lov til at fordybe sig i det håndværk, de er gode til.”
En naturlig del i at bevare det gode håndværk er også vidensdeling. Derfor afholder KALK selv kurser, deltager i konferencer, håndværkerkurser samt kalkarbejde og andre workshops. Der er aldrig to dage, der er ens.
”Hos os er der ikke to dage, der er ens. Den ene dag kan jeg holde konference og den anden dag kan jeg være hos en murer, den tredje dag hos arkitekten og den fjerde dag ude i laden.”
Kalkmørtel en vigtig del i bevarelsen af autentiske ejendomme KALK mærker et ønske fra boligejerne om at bevare boligerne autentiske og med sjæl. Rasmus forklarer, at det kan skyldes den periode, vi befinder os i. Boligejerne har råd til at istandsætte ældre bygninger og ejendomme. Brugen af kalkmørtel er med til at sikre, at ældre ejendomme og bygninger kan holde i mange år. Kombinationen af kalk og kalkmørtel gør, at bygningerne bedre kan ånde og dermed tilpasse sig klimaet. Produktet er uden tilsætningsstoffer, og derfor skånsomme overfor murværk og fuger.
”Vi skal hele tiden tænke, hvordan vi kan blive bedre. Byggematerialer er ikke affald men genbrug. Så vi skal prøve at designe, så vi kan genbruge materialer i nye bygninger eller bevaringsværdige ejendomme.”
Kalkmørtel er her for at blive
”I fremtiden kommer der fokus på bygninger og hvordan vi bygger nye bygninger og ejendomme.”
For Rasmus kigger han ind i en fremtid, hvor det er vigtigt at bevare rødderne i håndværksfaget. Kalkmørtel har vist sig at virke og derfor skal der stadig serviceres på renovering og udvikles på. Vi har en historik over, hvad vi har leveret materiale til. Så hvis man som ejer af en ejendom kontakter os efter 10-20 år, så kan man få leveret den samme kalkmørtel eller specialtonede kalkfarve, som er brugt til ejendommen eller bygningen tidligere.
De gamle byggetraditioner rummer nogle elementer, som i dag igen er blevet aktuelle i takt med den voksende fokus på miljø og bæredygtighed, så Rasmus regner også med at være en aktiv deltager i skabelsen af bæredygtigt nybyggeri.
”Vores lærdom i renovering af bygninger, tager vi med over i nye bygninger.”
I Byghåndværk glæder vi os til at følge med …