Hvor simpelt kan det bygges?

5. juni 2023

Henrik Andreasen fra Woodfiber oplever af og til en vis materialeforvirring i forbindelse med byggerier. Nok bliver der valgt gode materialer, men bliver de sammensat forkert, så går den fine tanke af fløjten.

Brug det, der er der i forvejen


”Det er lidt underligt, at jeg kom ind i det her. Men når man har en anden uddannelsesmæssig baggrund end tømrer, ser man nogle gange tingene lidt anderledes og tænker: ’Det må da kunne gøres smartere.’”


Sådan begynder Henrik Andreasen sin fortælling om sit virke i Woodfiber, der har showroom og lager i Tølløse og sin produktion baseret i Kristinehamn i Sverige.


 


100 % sporbarhed


Det var oprindeligt papirisolering, der fangede Henrik Andreasens opmærksomhed, da han i forbindelse med et kursus blev introduceret for det. Derfra var hans nysgerrighed vakt, og da han mødte træfiberisolering, blev han for alvor begejstret.


”Jeg synes, træfiber er en højere klasse og så er det 100 % sporbart, hvilket jeg synes, er virkelig godt. Du ved præcis, hvor produktet kommer fra, og så støver det meget mindre end papir. Det er bare et supergodt produkt.”


I første omgang får Henrik Andreasen agenturet på produktet og sidenhen opkøber han produktionen. Derfra bliver det for alvor nørdet.


”Jeg begynder at tænke over, hvorfor træfiber er så godt. Hvorfor står det helt skimmelfrit, hvor konventionel isolering døjer ekstremt meget med skimmel og der skal bruges en masse ventilation. Men de bygninger, hvor man har brugt åndbare byggematerialer, de står der bare og det er rart at være i dem.”


 


Hvor simpelt kan det bygges?


Henrik Andreasen oplever af og til en vis materialeforvirring i forbindelse med byggerier. Nok bliver der valgt gode materialer, men bliver de sammensat forkert, så går den fine tanke af fløjten.


”Vi var nok de første, der lavede byggesystemer i Danmark, hvor vi tegnede hele facade-, væg- og tagsystemer. På den måde kan vi give systemgarantier på konstruktionerne, så folk er trygge ved vores produkter og ved, de gør det rigtige.”


I virkeligheden mener Henrik Andreasen, der to spørgsmål, som alle bør stille sig selv: Hvad vi gjorde i gammel tid? Og, hvor simpelt kan det bygges? For ifølge ham er dansk byggeri blevet helt unødvendigt kompliceret, som bl.a. har skudt antallet af skimmelsager og usunde boliger i vejret.


”Vi burde gå tilbage og se på de gamle huse. Brug det, der er i forvejen. Er der træ, så brug mere træ. Er der ler, så brug mere ler, og kalk, så brug mere kalk. Så gør du ikke skade på din bygning. Det er en meget simpel regel, synes jeg.”


 


Vi kan lære noget af Baltikum


”I Litauen er de noget længere fremme end vi er i Danmark, når vi taler om naturlige byggerier. De er på en eller anden måde tættere på naturen, end vi er. Det kan være du tror, det er arbejdskraften, der er billig i Baltikum, men de har nogle produktionsanlæg til elementer, der er langt mere effektive end dem, vi har herhjemme.”


Når en bygning skal isoleres, handler det om meget mere end bare prisen. Det er klart, at et produkt som Woodfibers koster mere, for det koster at producere. Til gengæld holder det meget bedre og CO2-aftrykket er så lille som muligt.


”Vores produkt er marginalt dyrere end nogle af de andre træfibre, fordi vi har taget sukkerstoffet ud af træfibrene, så skimmel ikke har noget at leve af, og det gør samtidig, at brandsikkerheden øges.”


Derfor ærgrer det Henrik Andreasen, at træfiber får på puklen over den lave brandklassificering. For faktisk er Woodfibers produkter klasse-B certificerede. Det er grundet lovgivning ikke muligt at certificere biobaseret byggemateriale i klasse-A, men det betyder ikke, at træfiber skal vælges fra, eller at det er dårligere end andre produkter med et klasse-A-stempel.


 


Fascineret af næste generation af håndværkere


”Nu er der tid til at tænke over, hvilket slags byggeri, man skal se på fremadrettet. Det betyder også, at vi har en helt ny type kunde. Developerne kommer og spørger os, om vi kan hjælpe dem med overraskende store byggerier. Det er rart og det er, fordi vi har oparbejdet vores viden gennem mange år.”


Fra 2025 kan det blive svært for byggebranchen ikke at tage CO2-situationen alvorligt, og derfor glæder det Henrik Andreasen, at især den næste generation af håndværkere har stærke holdninger til netop byggematerialer – også selv om det presser fagskolerne og -lærerne.


”Man kan se på skolerne, at lærerne føler sig pressede af de unge mennesker, som allerede er ude på byggepladserne og ikke vil bygge med plastik. Jeg er meget fascineret af de helt unge mennesker, der siger, de har taget et valg om, at de ikke skal bygge med beton og plastik. Hvis en tømrervirksomhed synes, de skal bruge plastik, så går de til den næste plads. Det er spændende at se, at de unge mennesker har taget stilling.”


 


Snoezelhuset og Grønnegården


I Helsingør Kommune ligger Snoezelhuset, et forholdsvis lille kommunalt institutionsbyggeri, som alligevel vandt prisen for Årets Byggeri i 2022. Dertil har Woodfiber leveret biobaseret byggemateriale, og Henrik Andreasen er meget stolt over at have været med i byggeriet.


”Det som dommerkomiteen roste var, at vi viste vejen for dem, der tror det ikke kan lade sig gøre. Snoezelhuset havde på det tidspunkt det lavest dokumenterede CO2-aftryk på 4,2 pr. m2.”


I Gladsaxe Kommune har Woodfiber leveret deres system til Grønnegården, der kan prale af en indendørs legeplads, som giver børnene et sted at lege, hvor støjen udefra ikke generer.


”Det er en superlækker bygning at komme ind i, og de har fået nogle fine priser for det byggeri. Gladsaxe Kommune har vendt tilbage nu og vil gerne høre, om vi kan hjælpe med en børnehave på 1300 m2, som bliver et 100 % cementfrit byggeri. Det synes vi er en fed historie – og så i offentligt byggeri.”


 


Kom og se det


Videndeling er et af de brandvarme emner i den biobaserede byggebranche. Især fordi det endnu ikke er filtreret helt ud til uddannelsesinstitutionerne, men som Henrik Andreasen allerede har påpeget, så kommer det med de nye håndværkere. Derfor er han da også stolt af det netværk, han har opbygget gennem årene. Og så nyder han at få besøg i Woodfibers showroom.


”Vi har haft besøg af en flok bygningskonstruktører fra Fyn. Det var en fed oplevelse for os. Vi havde inviteret en arkitekt, som fortalte om, hvordan man byggede med vores produkter. Allerede dagen efter var de ude at se nogle af de byggerier, vi talte om, så de kan se at sådan bygger vi rent faktisk. Det sker og er i fuld fart.”


Derfor er han da også ret sikker på, at fremtiden er lys for Woodfiber.


”Vi er passionerede for det, vi går og laver. Arkitekterne søger os, så om 5-10 år er vi ret store, men det er andre, der kommer med biobaserede byggematerialer også. Vi tror, at vi får brug for alle de biobaserede byggematerialer, der kommer til, og at det kommer til at tage en stor bid af det konventionelle marked. Så det kommer helt af sig selv.”


 


Ridesal på Amalienborg og mini-CO2-byggeri i Fredericia


Woodfiber kommer vidt omkring med deres biobaserede byggematerialer, derfor har Henrik Andreasen da også en del at vælge imellem, når han skal komme med eksempler på spændende opgaver.


”Vi har for mange år siden været inde på Amalienborg at isolere en tidligere ridesal, hvor bilerne nu holder. Der var man godt klar over, at hvis man begynder at isolere de store, flotte bjælker med mineraluld, så ville de rådne væk. Der gav det god mening at bruge træfiber, for det kan trække fugten ud fra bjælkerne og lede den væk.”


Han er dog også klar over, at Slots- og Kulturstyrelsen, som bl.a. vedligeholder Amalienborg, er noget af en kolos, og derfor kan det være svært for viden fra en afdeling at komme videre til den næste. Heldigvis er der andre, som kan se ideen med at bruge biobaserede byggematerialer.


”Vi er i gang med Realdanias mini-CO2 etagebyggeri i Fredericia, hvor vi leverer isolering til facaderne og alle lydgulvene. Der blev lavet 23 tests på Teknologisk Institut, hvor vi var med i 18 tests, og vi var heldige at have den bedste løsning. Det er et udviklingsprojekt for at se, hvor lidt CO2 man kan få i et moderne byggeri og det er meget spændende for os.”


 


Gå nu hele vejen


”Det er vigtigt, at man forstår, at man ikke bare kan blande tingene. Når vi har vores vægsystemer, så giver vi en systemgaranti. Det kan vi ikke give, hvis du vælger at putte en anden isolering i, fordi den var lidt billigere. Med vores valg kan vi bedre rådgive omkring udførelsen. Du kan bygge alt, bare du bruger de rigtige løsninger.”


Henrik Andreasen runder af med en lille huskesætning til alle, der skal i gang med at restaurere eller bygge nyt.


”Hold jer til naturlige materialer. Hvis der er træ, så brug mere træ og så videre. Jeg har sagt det før, men siger det gerne igen. Og egentlig vil jeg bare slå et slag for, at når du er i gang, så gå nu hele vejen – og husk på, at du også kan gøre noget for CO2-regnskabet, samtidig med at du får et byggeri, som holder i rigtig mange år.”


 

Brug det, der er der i forvejen


”Det er lidt underligt, at jeg kom ind i det her. Men når man har en anden uddannelsesmæssig baggrund end tømrer, ser man nogle gange tingene lidt anderledes og tænker: ’Det må da kunne gøres smartere.’”


Sådan begynder Henrik Andreasen sin fortælling om sit virke i Woodfiber, der har showroom og lager i Tølløse og sin produktion baseret i Kristinehamn i Sverige.


 


100 % sporbarhed


Det var oprindeligt papirisolering, der fangede Henrik Andreasens opmærksomhed, da han i forbindelse med et kursus blev introduceret for det. Derfra var hans nysgerrighed vakt, og da han mødte træfiberisolering, blev han for alvor begejstret.


”Jeg synes, træfiber er en højere klasse og så er det 100 % sporbart, hvilket jeg synes, er virkelig godt. Du ved præcis, hvor produktet kommer fra, og så støver det meget mindre end papir. Det er bare et supergodt produkt.”


I første omgang får Henrik Andreasen agenturet på produktet og sidenhen opkøber han produktionen. Derfra bliver det for alvor nørdet.


”Jeg begynder at tænke over, hvorfor træfiber er så godt. Hvorfor står det helt skimmelfrit, hvor konventionel isolering døjer ekstremt meget med skimmel og der skal bruges en masse ventilation. Men de bygninger, hvor man har brugt åndbare byggematerialer, de står der bare og det er rart at være i dem.”


 


Hvor simpelt kan det bygges?


Henrik Andreasen oplever af og til en vis materialeforvirring i forbindelse med byggerier. Nok bliver der valgt gode materialer, men bliver de sammensat forkert, så går den fine tanke af fløjten.


”Vi var nok de første, der lavede byggesystemer i Danmark, hvor vi tegnede hele facade-, væg- og tagsystemer. På den måde kan vi give systemgarantier på konstruktionerne, så folk er trygge ved vores produkter og ved, de gør det rigtige.”


I virkeligheden mener Henrik Andreasen, der to spørgsmål, som alle bør stille sig selv: Hvad vi gjorde i gammel tid? Og, hvor simpelt kan det bygges? For ifølge ham er dansk byggeri blevet helt unødvendigt kompliceret, som bl.a. har skudt antallet af skimmelsager og usunde boliger i vejret.


”Vi burde gå tilbage og se på de gamle huse. Brug det, der er i forvejen. Er der træ, så brug mere træ. Er der ler, så brug mere ler, og kalk, så brug mere kalk. Så gør du ikke skade på din bygning. Det er en meget simpel regel, synes jeg.”


 


Vi kan lære noget af Baltikum


”I Litauen er de noget længere fremme end vi er i Danmark, når vi taler om naturlige byggerier. De er på en eller anden måde tættere på naturen, end vi er. Det kan være du tror, det er arbejdskraften, der er billig i Baltikum, men de har nogle produktionsanlæg til elementer, der er langt mere effektive end dem, vi har herhjemme.”


Når en bygning skal isoleres, handler det om meget mere end bare prisen. Det er klart, at et produkt som Woodfibers koster mere, for det koster at producere. Til gengæld holder det meget bedre og CO2-aftrykket er så lille som muligt.


”Vores produkt er marginalt dyrere end nogle af de andre træfibre, fordi vi har taget sukkerstoffet ud af træfibrene, så skimmel ikke har noget at leve af, og det gør samtidig, at brandsikkerheden øges.”


Derfor ærgrer det Henrik Andreasen, at træfiber får på puklen over den lave brandklassificering. For faktisk er Woodfibers produkter klasse-B certificerede. Det er grundet lovgivning ikke muligt at certificere biobaseret byggemateriale i klasse-A, men det betyder ikke, at træfiber skal vælges fra, eller at det er dårligere end andre produkter med et klasse-A-stempel.


 


Fascineret af næste generation af håndværkere


”Nu er der tid til at tænke over, hvilket slags byggeri, man skal se på fremadrettet. Det betyder også, at vi har en helt ny type kunde. Developerne kommer og spørger os, om vi kan hjælpe dem med overraskende store byggerier. Det er rart og det er, fordi vi har oparbejdet vores viden gennem mange år.”


Fra 2025 kan det blive svært for byggebranchen ikke at tage CO2-situationen alvorligt, og derfor glæder det Henrik Andreasen, at især den næste generation af håndværkere har stærke holdninger til netop byggematerialer – også selv om det presser fagskolerne og -lærerne.


”Man kan se på skolerne, at lærerne føler sig pressede af de unge mennesker, som allerede er ude på byggepladserne og ikke vil bygge med plastik. Jeg er meget fascineret af de helt unge mennesker, der siger, de har taget et valg om, at de ikke skal bygge med beton og plastik. Hvis en tømrervirksomhed synes, de skal bruge plastik, så går de til den næste plads. Det er spændende at se, at de unge mennesker har taget stilling.”


 


Snoezelhuset og Grønnegården


I Helsingør Kommune ligger Snoezelhuset, et forholdsvis lille kommunalt institutionsbyggeri, som alligevel vandt prisen for Årets Byggeri i 2022. Dertil har Woodfiber leveret biobaseret byggemateriale, og Henrik Andreasen er meget stolt over at have været med i byggeriet.


”Det som dommerkomiteen roste var, at vi viste vejen for dem, der tror det ikke kan lade sig gøre. Snoezelhuset havde på det tidspunkt det lavest dokumenterede CO2-aftryk på 4,2 pr. m2.”


I Gladsaxe Kommune har Woodfiber leveret deres system til Grønnegården, der kan prale af en indendørs legeplads, som giver børnene et sted at lege, hvor støjen udefra ikke generer.


”Det er en superlækker bygning at komme ind i, og de har fået nogle fine priser for det byggeri. Gladsaxe Kommune har vendt tilbage nu og vil gerne høre, om vi kan hjælpe med en børnehave på 1300 m2, som bliver et 100 % cementfrit byggeri. Det synes vi er en fed historie – og så i offentligt byggeri.”


 


Kom og se det


Videndeling er et af de brandvarme emner i den biobaserede byggebranche. Især fordi det endnu ikke er filtreret helt ud til uddannelsesinstitutionerne, men som Henrik Andreasen allerede har påpeget, så kommer det med de nye håndværkere. Derfor er han da også stolt af det netværk, han har opbygget gennem årene. Og så nyder han at få besøg i Woodfibers showroom.


”Vi har haft besøg af en flok bygningskonstruktører fra Fyn. Det var en fed oplevelse for os. Vi havde inviteret en arkitekt, som fortalte om, hvordan man byggede med vores produkter. Allerede dagen efter var de ude at se nogle af de byggerier, vi talte om, så de kan se at sådan bygger vi rent faktisk. Det sker og er i fuld fart.”


Derfor er han da også ret sikker på, at fremtiden er lys for Woodfiber.


”Vi er passionerede for det, vi går og laver. Arkitekterne søger os, så om 5-10 år er vi ret store, men det er andre, der kommer med biobaserede byggematerialer også. Vi tror, at vi får brug for alle de biobaserede byggematerialer, der kommer til, og at det kommer til at tage en stor bid af det konventionelle marked. Så det kommer helt af sig selv.”


 


Ridesal på Amalienborg og mini-CO2-byggeri i Fredericia


Woodfiber kommer vidt omkring med deres biobaserede byggematerialer, derfor har Henrik Andreasen da også en del at vælge imellem, når han skal komme med eksempler på spændende opgaver.


”Vi har for mange år siden været inde på Amalienborg at isolere en tidligere ridesal, hvor bilerne nu holder. Der var man godt klar over, at hvis man begynder at isolere de store, flotte bjælker med mineraluld, så ville de rådne væk. Der gav det god mening at bruge træfiber, for det kan trække fugten ud fra bjælkerne og lede den væk.”


Han er dog også klar over, at Slots- og Kulturstyrelsen, som bl.a. vedligeholder Amalienborg, er noget af en kolos, og derfor kan det være svært for viden fra en afdeling at komme videre til den næste. Heldigvis er der andre, som kan se ideen med at bruge biobaserede byggematerialer.


”Vi er i gang med Realdanias mini-CO2 etagebyggeri i Fredericia, hvor vi leverer isolering til facaderne og alle lydgulvene. Der blev lavet 23 tests på Teknologisk Institut, hvor vi var med i 18 tests, og vi var heldige at have den bedste løsning. Det er et udviklingsprojekt for at se, hvor lidt CO2 man kan få i et moderne byggeri og det er meget spændende for os.”


 


Gå nu hele vejen


”Det er vigtigt, at man forstår, at man ikke bare kan blande tingene. Når vi har vores vægsystemer, så giver vi en systemgaranti. Det kan vi ikke give, hvis du vælger at putte en anden isolering i, fordi den var lidt billigere. Med vores valg kan vi bedre rådgive omkring udførelsen. Du kan bygge alt, bare du bruger de rigtige løsninger.”


Henrik Andreasen runder af med en lille huskesætning til alle, der skal i gang med at restaurere eller bygge nyt.


”Hold jer til naturlige materialer. Hvis der er træ, så brug mere træ og så videre. Jeg har sagt det før, men siger det gerne igen. Og egentlig vil jeg bare slå et slag for, at når du er i gang, så gå nu hele vejen – og husk på, at du også kan gøre noget for CO2-regnskabet, samtidig med at du får et byggeri, som holder i rigtig mange år.”


 

Videoer

Udgivet af

Byghåndværk ApS

Byghåndværk – Dit netværk for bygningskultur, klimavenlige materialer og de traditionsbundne håndværk 



I Byghåndværk ønsker vi at bidrage til at udvikle virksomhederne og forretningsområdet for bygningskultur, traditionsbundne håndværk og klimavenlige materialer til restaurering og nybyggeri. Det gør vi ved at stimulere rekrutteringen og kompetenceudviklingen indenfor området, og ved at fortælle de gode historier, hvor din virksomhed har været med til at gøre en positiv forskel.

 

Gennem tværfagligt samarbejde bidrager Byghåndværk til et kvalitetsløft, bedre ressourceudnyttelse og en bedre forretningsmæssig drift hos netværkets virksomheder.

 

Med et abonnement på Byghåndværk får du praktiske redskaber og lettere adgang til opgaver, samarbejdspartnere, materialer, netværk og serviceydelser.

 

Vi tænker langsigtet og ønsker at skabe merværdi for andre end os selv. Frem for alt vil vi medvirke til at øge interessen for at restaurere, forbedre og nybygge med udgangspunkt i traditionsbundne værdier.

 

 

 

 

Jeg vil gerne ha’ nyheder!

Om byghåndværk

Byghåndværk er dit professionelle netværk for bygningskultur og traditionsbundet håndværk.

Tak til Berntsenfonden og Boligfonden Kuben for økonomisk støtte.

Kontakt

Copyright © byghaandvaerk.dk 2021

Byghåndværk logo

Tilmeld dig nu