Spørger man hendes mester, Dennis Christensen – HH Tømrer og Bindingsværk, er Sara en superdedikeret medarbejder, der tager viden og erfaring til sig uden at blinke ”Hun går til den med krum hals, det skal hun ha”. Når man spørger Sara Maj, er hun mere end tilfreds med sin mester, sine kolleger og arbejdsopgaverne. Selv kunderne er hun begejstret for.
”Alt hvad jeg ved om bindingsværk har jeg lært her hos Dennis – planen var at lære mest muligt, hurtigst muligt for at kunne matche mine kolleger, der er tømrere. Jeg har været så heldig, at jeg er omgivet af gode kolleger, der deler gavmildt ud af deres viden. Der er plads og tid til at lære tingene. Jeg spørger aldrig forgæves, uanset om vi har travlt. For som vi siger, det skal jo holde i mange år, det vi laver, så skal det jo også være ordentligt.
Jeg kan ikke få et bedre arbejde. Det er aldrig det samme, vi kommer ud til – nye udfordringer hver gang. Og det er rigtig passionerede kunder, vi kommer ud til – de går op i deres hus og er stolte af det. Det er en rigtig positiv atmosfære at arbejde i”.
Sara er udlært bygningssnedker for et par år siden, så der er ting, som tømrerne hun arbejder sammen med, ved, og som hun gerne vil lære. Som eksempel nævner hun tagløsninger, der er hun afhængig af de mere erfarne.
Vi har snakket med Sara, fordi hun lige har afsluttet restaureringsuddannelsen indenfor tømrerfaget på HåndværkerAkademiet, og vi ville gerne høre, hvad en ung og ret nyudlært bygningssnedker fik ud af at deltage:
”På første del er man jo sammen på tværs af alle håndværksfag, murere, tømrere, malere og det at man er sammen med folk fra hele landet er en fordel, for så finder vi jo sammen ud af, hvad man gør forskelligt i landet og diskuterer det. Anden del af uddannelsen er jo åben, og man kan tjekke ind, når det passer ind i arbejdsåret for den enkelte. Så der har jeg gået alene – sammen med skolens undervisere, som har været der, når jeg havde brug for faglig sparring. Min opfordring er helt klart, hvis du er interesseret i restaurering, så tag på restaureringsuddannelsen”.
Vi kunne ikke lade være med at spørge Sara, om det at være pige i faget. Igen blev vi overhalet af hendes positive indstilling og en udvikling som er kommet længere end vores forventninger:
”At være pige i faget er ganske fint. Der er overhovedet ingen problemer internt, men en gang imellem er der en husejer, der bekymret spørger, om jeg nu også kan klare det, så må jeg jo vise det, men det giver ingen seriøse problemer. Det er dejligt, at der kommer stadig flere piger ind i fagene. Blandt møbelsnedkerne er pigerne jo klart i overtal blandt eleverne. Vi mangler kun lige at få tømrerne med”.
Det virker som et helt igennem vellykket match mellem Sara, opgaverne indenfor restaureringsområdet, kulturen og mester, kollegerne og kunderne. Vi spurgte Sara om hendes ambitioner, og hun svarede helt afklaret: ”At blive dygtigere hele tiden – Det er mødet mellem teori og praksis, der bliver ved med at ske noget nyt, som man bruger sine erfaringer på at tilegne sig.”
HH Tømrer og Bindingsværk holder til i Assens, og har en halv snes ansatte– flest tømrere, to murere og så Sara, der er bygningssnedker.Virksomheden udfører flest restaureringsopgaver, hvor bindingsværk indgår. Virksomheden har eget savværk og er leveringsdygtig i egetømmer og douglasgran, når nyt træværk indgår i restaureringsopgaven. Kirkerestaureringer er også blandt virksomhedens mange opgaveløsninger.Geografisk er de fleste opgaver på Vestfyn og i Østjylland.
Dennis fortæller, at der er et meget positivt samarbejde med de nærmeste virksomheder på restaureringsområdet, så man ikke bruger krudtet på at løse småopgaver, som geografisk ligger meget bedre for en af kollegerne. “Ikke fordi vi ikke konkurrerer om de større opgaver, men folk skal jo ikke betale for,
at vi ligger og kører rundt, det er ingen tjent med”, understreger Dennis Christensen.
at vi ligger og kører rundt, det er ingen tjent med”, understreger Dennis Christensen.
HH Tømrer og Bindingsværk er abonnenter hos Byghåndværk, og vi er glade for at høre om det positive samarbejde med “konkollegerne” i Byghåndværk.
Restaureringsuddannelsen på HåndværkerAkademiet består af et grundforløb på 10 dage, efterfulgt af 28 dages fagrettede kurser. Grundforløbet tager man sammen med andre fag indenfor restaureringsområdet.Anden del tager man i ”Åbent værksted” som man individuelt kan indplacere i kalenderen. Se mere på https://www.kursuscenternord.dk/kursuskatalog/haandvaerkerakademiet/restaureringsuddannelsen/